Erasmiaans drieluik

 

Dirck Crabeth heeft mijn aantekeningen of Parafrasen op het Nieuwe Testament, heel goed bestudeerd. Het was in zijn tijd ook verplichte literatuur op de Latijnse school aan de markt. Het drieluik in de absis van de kerk is Dircks magnifieke kunstwerk.

De glazen, 14, 15 en 16 vormen een reusachtige triptiek achter het vroegere hoofdaltaar, zoals te doen gebruikelijk in de rooms katholieke tijd. In het linker luik predikt Johannes als heraut aan de oever van de Jordaan. Het middenpaneel vormt het hoogtepunt in de bediening van Johannes : het dopen van de Messias en het rechterpaneel, toont Christus’ prediking en het dopen door zijn discipelen.

 

 

 

Glazenier Dirck Crabeth

 

Wat is de verbinding ?

 

 

Wel, kijkt ge eens rechts bovenin glas 16, waar op het rechter paneel Johannes heel klein staat afgebeeld met een banderol boven zijn hoofdDe tekst  vanuit het Latijn vertaald,  luidt : ik moet minder worden en HIj moet vol-wassen. Dit was precies mijn thema voor de Goudse Glazen...en eigenlijk bedoeld voor alle kerken ter wereld! Een beter programma bestaat er niet...

 

Foto Harry Anders

Maak jouw eigen website met JouwWeb